Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2011 01:26 - След края на света
Автор: newlogic Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3452 Коментари: 7 Гласове:
1



 Хората често обичат да говорят за края на света. Във всяка една свещана книга е писано нещо за края на света и че един ден той ще настъпи. Много пророци са предсказвали и продължавта да предсказват края на света.
Но факт е , че ние още сме тук и още сме живи. Ама, не това е нещото, за което искам да пиша в този пост. 
Интересното е, какво би се случило след един апокалипсис , след края на света. 
Хората и всички живи същества искат да оцелеят, да преживеят евентулален край на света. Може би това се дължи на инстинкта им за самосъхранение. Този инстинкт ги кара да правят всичко възможно, за да оцелеят. 
В филмите, примерно като "2012" ни показват как богати хора, дават всичко, което имат , за да си купят място на спасителния кораб и да оцелеят, да видят новия свят. 
В библията е описан случая с потопа и Ноевият ковчег, чрез който Бог помогнал на живите същества (или поне на избраните такива), да оцелеят. 
Общо взето всески се бори с каквото може, за да оцелее. В което на пръв поглед няма нищо лошо...
Но, ако погледнем нещата от друг ъгъл, дали няма да видим и нещо друго, нещо не чак толкова добро за "оцелелите"?!? Дали тяхното оцеляване няма да бъде наказание, а не награда?!?
 Ако приемем, че дойде апокалипс от един или друг вид, и унищожи светът, както го познаваме. Да приемем също, че има малцинство от хора, животни и т.н. , които по един или друг начин успяват да оцелеят. Да приемем, че няколко години след апокалипсиса, светът се връща към нормалното след няколко години, което по принцип на мен ми се струва невъзможно, за такова нещо биха били необходими хиляди или милиони години. 
 И така... 
Светът вече е в нормално състояние за живот. Оцелелите се показват от спасителните си кораби (или ноеви ковчези), щастливи че са преживели "края на света" , наслаждавайки се новия свят (или така поне става по филмите). 
 Но тук не е ли време да започнат изненадите? Дали светът наистина ще бъде прекрасен?
Да, наистина ще бъде прекрасен, но само на външен вид. 
Всичко от предишния свят ще е изчезнало. Това значи, че хората трябва да започнат всичко от начало. Трябва да започнат отново от каменната ера. Трябва да намерят начин да се прехранват, да се обличат, да си построят къщи и т.н. А това няма да бъде никак лесно, въпреки познанията, които имат. Всичко отнема време и изисква ресурси, и най-вече много труд. Дали "оцелелите" са готови за всичко това? Май, няма да бъдат. Когато осъзнаят това, ще започнат да съжаляват , че са оцелели. Тяхната награда, ще бъде по скоро наказание. 
 Тук някой ще каже " Да ама, те ще са спасили и технологии, машини и т.н., които ще им помогнат да изградят бързо новия свят!" 
Да, ама не. Всички знаем добре, че ресурсите на нашта планета са на изчерпване, атези които са останали са на трудно достъпните места т.е. много трудни за добив. От апокалипсиса, най-вероятно и по-голямата част от природата ще е унищожена, та няма да има нито достатъчно дървета, нито каквото и да е било. За да се възтанови всичко, ще са необходими хиляди години. А без всички тези ресурси, аз не мисля , че някой ще преживее дълго , независимо с какво разполага и колко подготвен е. Оцеляването ще е трудно и ще отнеме срашно много време докато всичко започне да се връща към нормалното, ще минат поколения, ще трябва да се преживее всичко наново, всичко което сме чели по история. Ще бъде време на мъки, за оцелелите. 
Затова аз си задавам въпроса и го задавам на вас също - Бихте ли желали наистина да оцелеете един евентуален апокалипсис? Дали искате да живеете живота, който би ви очаквал след това? Моя отговор може би ще бъде НЕ!
Тук може би много хора ще ме обвинят, че гледам много песимистично и негативно на нещата. Други ще кажат, че това няма да се случи никога и т.н. 
Аз ще им кажа, че се надявам това да не се случи, но ако гледаме реално на нещата, много сме близо до нещо подобно и ако не вземем мерки, нищо чудно и края на света да дойде, по-скоро отколкото го очакваме. И затова ще сме виновни ние хората. Ще бъдем виновни с нашата алчност и безотговорност. Ще бъдем виновни с нашата неблагодарност и егоистичност. 
 И затова, именно, моя отговор ще бъде Не, на по горните върпроси. Не защтото се страхувам от трудности или тежък живот.
Ще бъде Не, защото бих бил разочарован от човечеството като цяло и не бих искал да живея с такова разочарование. 
Ще бъде Не, защото знам, че въпреки всичко, хората ще бъдат себе си и отново нищо няма да научат. Отново ще правят същите грешки. Отново ще се въртят в един затворен кръг. Отново ще вървят към тяхната гибел. Всичко ще бъде безмислено. 

Затова...Нека сега спрем и се замислим. Нека се огледаме наоколо и осъзнаем какво имаме и какво сме постигнали. Нека престанем да бъдем глупави и отворим очите си. Нека станем по-добри, по-солидарни едни към други, по-благодарни към майката природа, нека започнем да ценим и уважавме всичко около себе си и да се опитаме да го запазим за по-дълго. Нека отворим сърцата си за любовта, добротата и приятелството. 
Нека бъдем щастливи!







Гласувай:
3



1. dasskal - Споpед теб идва ли краят на света?
06.03.2011 01:40
А кои организми ще останат последни? Според мен ще са хлебарките.
цитирай
2. newlogic - 1. dasskal
06.03.2011 01:59
:))) възможно е, но и на тях няма да им е лесно, когато панелните жилища ги няма :)
цитирай
3. zelas - Обичам когато хората гледат на н...
06.03.2011 02:00
Обичам когато хората гледат на нещата от необичайни гледни точки. Мисля, че си прав, че животът ще е по-труден и много от оцелелите ще загинат или от глад или от ръката на други оцелели, но инстинктът е жестоко програмиран - когато/ако дойде края ВСЕКИ ще иска да се спаси, включително и ТИ.

Има и друга гледна точка обаче. Трудностите, които ти описа са в случай, че оцелелите искат да започнат подобен живот като досега - живот базиран на материалното и на взаимната конкуренция. Но ми се струва, че ако се получи един толкова голям стрес, хората ще се променят значително. Нещастието сплотява човеците.

Аз лично се моля за един такъв апокалипсис, защото той ще е по-скоро катарзис.

Ако се замислиш, на човек не му много нужно така или иначе - един покрив над главата, малка градинка за зеленчици и река за риба и моабет да става.

Имайки предвид че оцелелите няма да са на интелектуалното ниво на хората от каменната епоха, животът в новата "каменна" епоха ще е МНОГО по-различен, по-духовен, според мен. Защото хората най-сетне ще разберат кое е важното в живота - ДУШАТА а не тялото и материалните му нужди.

Освен това еволюционно, цовекът върви към по-малка нужда от храна. Да знам, че ядем много сега но въпреки това, тенденцията е натам тъй като не може да се спре расрежа на населението. Тоест ще имаме нужда от по-малко храна.

Та водейки се по тези разсъждения, моят отговор е ДА! ... и само някой да посмее да ми се изпречи на пътя! :)))
цитирай
4. newlogic - 3. zelas
06.03.2011 02:07
Хората винаги ще бъдат хора, нищо не може да ги промени. :)
Жаждата за материалното ще нараства много бързо, защото хората ще започнат да се борят за власт, а колкото повече неща имаш, толкова повече власт ще имаш.
Ние имаме един 'втълпен' модел на живот, който едва ли някой апокалипсис може да промени.
Пък реката с рибата и градинката с зеленчуци, звучи добре, стига да има преживяла риба и плодородна почва след това. ;)
цитирай
5. zelas - Хората винаги ще бъдат хора, нищо не ...
06.03.2011 19:36
newlogic написа:
Хората винаги ще бъдат хора, нищо не може да ги промени. :)
Жаждата за материалното ще нараства много бързо, защото хората ще започнат да се борят за власт, а колкото повече неща имаш, толкова повече власт ще имаш.
Ние имаме един 'втълпен' модел на живот, който едва ли някой апокалипсис може да промени.


Това не е така. Това ни е втълпявано от сегашната цивилизация.

цитирай
6. newlogic - 5. zelas
06.03.2011 19:42
Дай Боже, да си прав.
цитирай
7. анонимен - накратко
09.03.2011 08:49
Ще поживем - ще видим. ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: newlogic
Категория: Тя и той
Прочетен: 785744
Постинги: 181
Коментари: 1188
Гласове: 1312
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930