Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 08:48 - Нови лични документи - полезна информация
Автор: newlogic Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6758 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 21.04.2010 10:23


В началото мислех да публикувам "ходенето по мъките" при издаването на новите лични документи, но в последствие реших, че е по-добре да пусна полезна информация, за да могат да се ориентират хората, на които им предстои това "събитие". Надявам се, че до 1 седмица всичко ще се стабилизира (поне така обещават от МВР) и дано да стане така, защото на никой не пожелавам това висене по опашки и събиране на нерви.
  1.Къде да си изкарате нови лични документи?
По принцип, за да си изкарате новите документи трябва да отидете в съответната община по постоянно жителнство. В момента там е голяма лудница и има списъци, които са неофициални, но хората се опитват да ги спазват, за да има някакъв ред. По този списък може да ви се наложи да чакате 2-3 дена докато дойде вашия ред. Не е задължително да стоите постоянно там, но трябва да следите редовно, защото ако ви мине номера, няма да си пуснат да влезнете. До колкото разбрах от хората на опашката, в общините можело да се пускат само обикновени поръчки (за 1 месец), но никой не обещава, че този срок ще се спази. Бърза поръчка (за 3 дни), хората казаха, че не се приемат.
Другия вариант е, ако искате да минете по-бързо, да отидете в централното управление на Мария Луиза в София, където може да подадете за Експресна поръчка (8 часа, но не става за около 36-40 часа). Там може да минете и същия ден, ако имате достатъчно търпение да издържите цял ден на опашката. Лошото е, че няма почти никаква организация пред входа и има много "нагли хора", които влизат уж за едно, но в крайна сметка си подават за документи. Има и такива, които влизат с връзки през служебния вход. Така че е малко на късмет работата. Но в крайна сметка това е единствения вариант за тези, които трябва да си изкарат бързо нови документи.
 Шофьорските книжки се издават от КАТ и там се приемат документи за тях. Казват, че нямало много хора и се минавало бързо. Дано е така.
2.Такси
 Паспорт:
Обикновена - 40 лв.
Бърза: 80 лв.
Експресна : 200 лв.
Лична карта:
 Обикновена - 18 лв.
 Бърза - 36 лв.
 Експресна - 90
Важно: Когато се плаща таксата, банката удържа комисионна. В централното управление тя възлиза на 10% т.е. ако искате да платите за експресна поръчка за паспорт - 200 +20 (такса) - 220 лв. Ако искате да избегнете това "кожодерство" може да си платите таксите за документи от всяка банка чрез превод към Сметката на МВР, която предполагам може да се вземе от сайта или да се обадите на някой телефон. Така таксата ще ви излезне около 2-3 лв. и няма да ви се наложи да се редите на опашка в банката намираща се в центровете за издавне на документи. Това е официална информация , дори я съобщиха по новините.
3. Глоби:
До колкото разбрах има глоба, ако Паспортът ви е изтекъл преди повече от 3 месеца. Глобата е 20 лв и не се плаща веднага. Моя паспорт беше изтекъл през февруари, тази година и не ме глобиха, но то е и по-малко от 3 месеца.
4. Каква е процедурата?
 Всичко става в самия център - снимки, отпечатаци, подпис, лични данни
Процедурата:
  1.Влизате и отивате да си платите таксата (ако не сте го направили предварително)
  2. Отивате на гишето за подаване на докумети и си давате личната карта и паспорта.
  Там ви разпечатват една бланка с вашите лични данни, като острани има клетки с вярно и невярно, които трябва да оградите в съответствие дали информацията е вярна или грешна.
  Важно: В бланката се попълва информация за Съпруг/Съпруга, Майка и Баща.
 За майка и баща се искат трите имена и дата на раждане. А за съпруг/съпруга мисля че имаше и ЕГН и номер на лична карта (но не съм сигурен , защото не съм го попълвал). Но имайте готовност.
 3. С попълнената бланка, документ за платена такса и старите лични документи влизате в специална кабинка, където отново ви проверяват данните. След това ви снимат, взимат ви пръстови отпечатаци (ляв и десен показалец) и подпис.
И това е :)

Успех на всички! Надявам се информацията да ви е полезна.
ВАЖНО! НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ПОДМЕНЯТЕ СТАРИТЕ СИ ДОКУМЕНТИ, АКО НЕ СА ИЗТЕКЛИ ИЛИ НЕ ИЗТИЧАТ СКОРО. ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ СА ВАЛИДНИ ДО СРОКА ИМ НА ИЗТИЧАНЕ. !!!!!!!! НИКОЙ НЯМА ДА ВИ НАПРАВИ ПРОБЛЕМ АКО ПЪТУВАТЕ СЪС СТАРИЯ ПАСПОРТ, КОЙТО Е ВАЛИДЕН ДО 2011 (ПРИМЕРНО) ИЛИ ДО ПО-КЪСНО.



Тагове:   нови,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cindy - Похвално намерение,
21.04.2010 09:03
но не виждам никаква информация :)
цитирай
2. newlogic - cindy
21.04.2010 09:19
Ами тука ми излизаха разни съобщения и докато щраках поста се публикува. И докато пишех останалото е бил активен само с няколко реда. :)
Сега вече всичко е там. :)
цитирай
3. cindy - А, сега е добре :)
21.04.2010 10:03
Понеже и мен ме касае, но не съм се засилила да си сменям документите точно в тази лудница. Личната карта ми изтича през юли, както и шоф.книжката.
Обаче ще ги сменя като се поуспокои дивотията, хич нямам намерение сега да си докарвам такъв стрес.
Чудя се на този откачен народ, който седи сега с дни на опашки, къде толкова е ръгнал, при положние че беше оповестено, че документите - лична карта и книжка ще важат още 6 месеца след изтичане на срока, но само за България.
Всичко живо ли се е запътило по чужбината??????

Още повече, че ако ми се наложи ще пътувам със задграничния ми паспорт, който изтича през 2013 г. Имам чувството, че мазохизмът на българина винаги надвива над здравия му разум :)
цитирай
4. newlogic - 4. cindy
21.04.2010 10:12
Да права си! Има много хора, които се редят без да има нужда точно сега да сменят документите. Аз лично нямах избор, защото паспорта ми е изтекъл през февруари, а другата седмица пътувам извън БГ. Затова се наложи да платя и за ексресна поръчка. Ужас. Но нямяш избор, казваш си - по-добре да прежаля 220 лв и един ден висене на опашка, отколкото да рискувам за по-големи проблеми, които могат да станат, ако не ги изкарам. И така. Това е БГ
цитирай
5. анонимен - Как да платим за новите лични документи
19.07.2010 23:42
Три месеца по-късно нещата се пооталожиха, макар че все още постоянно има опашки. По повод плащането през друга банка - много по-удобно е, но се оказа приключение да се намери информация точно как става. Тук е описано как се попълват платежните нареждания, поне за София:

http://www.all.bg/~idilov/LichniDokumenti2010/
цитирай
6. анонимен - ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ В 9-ТО РУП
18.08.2010 16:59
Днес 18.08.2010г.подадох документи за лична карта в 9-то РПУ. Нама никаква организация!!! Вечерта около 22.00 часа един таксиметров шофьор започнал да прави списък за другия ден. В 7.30 ч. аз бях номер 177. Като през цялото време имаше всякакви тарикати който игнорираха този списак. Така че съветът ми е ако може да отидете вечерта на предния ден и ако някой човечец се е заел да прави списък да се запишете, така че на другата сутрин след 8.30 ч. да сте един от първите. Също така разбрах че има значение кой полицаи е на смяна, защото нашият не искаше да се занимава с списъци - не е негова работа. Това е от мен надявам се да съм ви бил полезен! УСПЕХ!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: newlogic
Категория: Тя и той
Прочетен: 783564
Постинги: 181
Коментари: 1188
Гласове: 1312
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031