Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 11:50 - Светилището на Дионис в свещената планина - Родопите
Автор: newlogic Категория: История   
Прочетен: 4463 Коментари: 8 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вече столетие археолозите търсят прочутото в древността светилище с прорицалище на бог Дионис. Смята се, че неговото намиране по стойност ще е равно на откриването на Троя и Микена. Сведенията за него изключително оскъдни и със сигурност се знае единствено, че храмът е бил в Свещената планина - Родопите.

image
 

Основна информация за светилището дава гръцкият историк Херодот. В своето прочуто съчинение, той описва грандиозния поход на персийския цар Ксеркс срещу гърците в 480 г.пр.Хр. Многобройната армия бавно се придвижва по Беломорието. При цар Ксеркс идват пратениците на множество тракийски племена от вътрешността и крайбрежието, принасяйки му клетва за вярност. Единствени не дошли сатрите, които обитавали планината Родопи. Херодот подчертава, че те били най-свободолюбивия тракийски народ и държели храма на бог Дионис с прорицалище, равно на прочутото светилище на Аполон в Делфи. Техни жреци били бесите - име, с което по-късните историци ще наричат цялото племе на сатрите.

image
 

Херодот никога не е посещавал вътрешността на Тракия и често дава неточни географски обозначения. В случая той отбелязва, че храмът се намирал зад заснежените планини и на висок връх. Оттук в съвременната наука залегна становището, че светилището е било във високите дялове на Западните Родопи. Малцина се бяха замисляли върху факта, че от Бяло море се вижда високия хребет на Южните Родопи - т.нар. Гюмюрджински Снежник. Зад него са ниските и удобни за живот части на Средните и Източните Родопи, наситени с много богати археологически паметници от различни епохи. А сред тях несъмнено изпъква свещения скален град Перперикон, най-големият мегалит на Балканите и в Европа.
Естествено в древността е имало много храмове на бог Дионис, който в Тракия е бил основно божество.Някои казват, че светилището на Дионис било около планината Пангей(в Родопите - б.а.), други - около Хемус". И все пак родопският храм явно е бил основен и това се доказва от данните на по-късните римски историци.

image
 
Живелият в края на 1-началото на 2 в. сл.Хр. Светоний Транквил описва поход на бащата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август, станал в последните десетилетия на старата ера. Честолюбивият баща посещава храма на Дионис в Свещаната планина и получава важно предсказание за бъдещето на сина си. А Дион Касий в своята "Римска история" разказва за настъплението на пълководеца Марк Лициний Крас в 29-28 г.пр.Хр. Като генерал вече на самия Октавиан Август, той отнема от бесите прочутия храм на Дионис в земите им и го дава на народа на одрисите. В 11 г.пр.Хр. между беси и одриси избухва кървава война за владеенето на храма на Дионис.

image
 
Войските на бесите се водят от самия първожрец на светилището, Вологес. Според съвременните историци границата между държавата на бесите и Одриското царство е минавала някъде в Източните Родопи, източно от днешния гр. Кърджали. А точно там се намира свещения град Перперикон. От данните на Дион Касий се разбира, че храмът на Дионис е бил в граничната зона между двата големи тракийски народа. А археологическите данни хвърлят все повече светлина за локализирането му в монументалните скали на Перперикон.

Източник: www.perperikon.bg



Тагове:   планина,   Дионис,


Гласувай:
6



1. анонимен - blagodarq za informaciqta
14.05.2010 12:08
blagodarq za informaciqta
цитирай
2. newlogic - 2. анонимен
14.05.2010 12:13
Моля, радвам се че ти допада
цитирай
3. panazea - Да , олтарът на Дионисий ще се окаже
15.05.2010 11:00
ПРОТОТИПЪТ на всички театри ! Къде се намира- в България!
Ама къде е тази страна?
И как се е зародил театърът? Ами шествие от поклонници, пеещи , танцуващи и рецитиращи - това са все мощни трептения за настройване на чувствителните приемници - се е отправяло към олтара, където главният жрец е извършвал тайнството!
Дам!
цитирай
4. newlogic - 4. panazea
15.05.2010 11:26
Откритията през последните години и бъдещите такива, ще допринесът много за популярността на България и българите. Мисля, че идва времето, когато хората по света ще разберат кои сме ние и че не сме лоши хора, както ни изкарват.
цитирай
5. panazea - Ами ние не сме лоши хора!
15.05.2010 11:37
Кой го е казал. И хората по света ни се радват и искат да научат нещо за нас.
Затова , хубави неща трябва да се превеждат на чужди езици. Аз намерих някои неща преведени, перефразирах ги според моя мироглед:)) и ги публикувам. Рано или късно истината ще излезе наяве!
А откъде ти е способността да учиш и да бъдеш научен? Не е ли от тракийците! Така е казал на времето Григорий Назиански в речта си срещу Юлиан Отстъпник!
Аз мисля ,че ние сме много будни и отворени за света! Сега света трябва да научи за нас!А сега и теорията на Спароток , че сме едно . Само през различни векове са ни назовавали с различни имена. Знаеш ли , истина има в тази теория!
:))
цитирай
6. newlogic - 5. panazea
15.05.2010 11:51
Разбира се, че повечето българи са добри хора, но чужденците, които са малко запознати с нашата същост, не ни възприемат добре.
Дали сме будни и отворени, няма да има толкова голямо значение, ако продължаваме да живеем така както сега. Младото поколение българи е до голяма степен "изтървано". Лошо е, когато имаш потенциал и не го развиваш.
Иначе ние българите сме доказали многократно, че има нещо специално в нашите гени. Дано за в бъдеще да можем да се развиваме и да покажем истинските си възможности.
цитирай
7. balkan1 - БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР
29.01.2011 15:30
В основата на нашата и световната култура е Българският календар но го няма в образователната ни програма и си нямаме професори специалисти които да организират изучаването и разпостраняването му -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
Задиака според мен си е наш -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/09/25/zodiak.610665
цитирай
8. balkan1 - Още нещо за Дионис
29.01.2011 15:31
Ходил е до Индия -
http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: newlogic
Категория: Тя и той
Прочетен: 785566
Постинги: 181
Коментари: 1188
Гласове: 1312
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930