Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 11:47 - Орфей и орфеизма
Автор: newlogic Категория: Други   
Прочетен: 8071 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един от най-популярните древни герои е Орфей, роден някъде в пределите на Тракия. Според създадената вече в гръцката митология версия той е син на речния бог Еагър и музата на поезията Калиопа.

image
 

Великолепен поет и певец, Орфей си съперничил дори с бога намузиката и песните, Аполон. Невероятният му глас омайвал всички живи същества, а по време на похода на аргонавтите за златното руно заглушил опасната песен на сирените и спасил героите. Орфей често се изобразява с китара или лира, от чиито струни изтръгвал вълшебни звуци, каращи горските животни да вървят подир него; скали и планини да се движат; дивите зверове да лягат в краката му.

Пак от гръцките митове е известна драматичната любов на поета към прекрасната дриада Евридика. Ухапана от отровна змия, красавицата умира в деня на тяхната сватба. За да я спаси, Орфей слиза в подземния свят на бог Хадес и трогва всички с тъжните си песни. Той успява да убеди господаря на душите да му върне любимата, но на връщане не спазва условието да не я поглежда до дневната светлина, заради което я загубва завинаги.

image
 

Този епизод е пряко свързан със смъртта на Орфей. Той вече пренебрегвал женската красота, заради което е убит от жените-вакханки по време на мистериите в чест на бог Дионис. А това събитие навежда към по-ранното ниво на митологизиране на Орфей. Защото със сигурност се знае, че той е от тракийски произход и е играел важна роля в слабо познатата тракийска религия. Не случайно в античното изкуство Орфей винаги се изобразява в тракийски дрехи, а целият му живот преминава в земите на траките. Изглежда, че в тяхната митология той по-скоро е бил жрец и магьосник, надарен със свръхестествени възможности. В съвременната наука се смята, че героят е вдъхновител на цяла философско-религиозна система, получила името орфизъм. Приема се, че тя възниква в Тракия между края на второто хилядолетие и 9-8 в.пр.Хр. По-късно доктрината се разпространява в Гърция и средиземноморския свят. Привърженици на орфизма били дори много от римските императори. Това е чисто аристократична концепция, основана върху дионисиевите мистерии. В древността тя се е предавала изключително чрез устния епос, оформил необходимите предпоставки за появата на образа на царя-първородител; на царя, осигуряващ плодородието; на царя-жрец и антроподемон; на съвършения и безсмъртен цар, бог на себе си и първожрец за своя народ

image
 

Орфическите мистерии се правели само от посветени, а това били единствено неженени мъже. Те били наричани а-бии(т.е. не-жизнени), защото не водели нормален и обикновен живот. Тайнствата ставали в затворени общества и скрити места, недостъпни за погледа на останалите хора(скали и пещери, с каквито изобилстват Източните Родопи, Странджа и Сакар). Те били придружени с хорови песни и мимически игри. Кулминации представлявали символичната смърт на царя-жрец, отъждествявана с разкъсването на Дионис от титаните, и също символичното зачатие на богинята-майка, даващо началото на живота. Първата се осъществявала чрез кръвната жертва на бик, кон, козел, а понякога и хора. Зачатието пък се реализирало с масово съвъкупление на мъже и жени, накарало Херодот да обвинява траките в полова разпуснатост. По-късно орфическите тайнства се олицетворяват от разюзданите вакханалии в чест на бога на виното и веселието Дионис.
Източник: www.perperikon.bg



Тагове:   Орфей,   орфеизма,


Гласувай:
0



1. анонимен - bi li mi obqsnil ne6to po podrobno za ...
14.05.2010 12:04
bi li mi obqsnil ne6to po podrobno za tazi sistema .orfeizam
цитирай
2. newlogic - 1. анонимен
14.05.2010 12:11
Да ти кажа честно и аз не знам много. От скоро чета неща свързани с подобни теми.
Когато намеря нещо интересно, ще го публикувам.
Наскоро ми попадна една книга "Ангеология", в която също се говори за Орфей и родопите. Още не съм я прочел обаче, само части от нея.
Изглежда темата за Родопите, Траките и Орфей ще става все по-популярна.
цитирай
3. анонимен - blagodarq. . izvinqvai za lubop...
14.05.2010 12:18
blagodarq..izvinqvai za lubopitstvoto...na snimkata ti li si..
цитирай
4. newlogic - 3. анонимен
14.05.2010 12:35
Ако питаш за снимката на профила, да аз съм :)
цитирай
5. анонимен - eeeeeeeeee dosta dobre izglejda6. ...
14.05.2010 13:16
eeeeeeeeee dosta dobre izglejda6...4ak se 4udq kak nqkoq madama ne te e ulovila na vadicata si...
цитирай
6. karambol5 - Ще се радвам ако публикуваш още нещо ...
14.05.2010 13:19
Ще се радвам ако публикуваш още нещо интересно :) Поздрав :)
цитирай
7. newlogic - 5. aнонимен
14.05.2010 13:28
Благодаря.
Явно мадамите не могат да намерят подходящата стръв. :))))
Аз не "кълва" на всичко :))))))
цитирай
8. newlogic - 6. карамбол5
14.05.2010 13:29
Сега ще пусна един пост с мои снимки от Перперикон. Надявам се,че ще е интересен. Нещо обаче сървара ми създава проблеми и не мога да кача едни снимки и се ядосвам.
цитирай
9. karambol5 - Ще се радвам да ги видя :)
15.05.2010 09:55
Ще се радвам да ги видя :)
цитирай
10. panazea - Орфей е бил княз и мъдрец !
15.05.2010 11:16
За да достигне до душите на хора и животни е свирел на лира , защото така най-лесно се стига!
Неговата теория е много строина . В основата е метемпсихозата, инкарнация - въплъщението на душата от едно тяло в друго!Тази теория после се възприема от Питагор в Италия и е в основата на Питагорейството.
Гностицизмът заема голямо място! Познанието си го насим вътре в нас и всяко ново научено нещо е добре забравено старо. Връщане към себе си. И душите , които срещаме и харесваме , в миналото са били наши близки . Затова интуитивно ги възприемаме Като свои . Това стои в основата на симпатията и антипатията.
Думи на Орфей:
ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ И ЩЕ ПОЗНАЕШ ВСЕЛЕНАТА И БОГОВЕТЕ
МИЛОСТ ЗА СТРАДАЩИТЕ ,НАДЕЖДА ЗА ВСИЧКИ
За тови велик мъдрец на Тракия ще напиша ,каквото съм намерила по-подробно.
Всички сме деца на Орфей и прекрасната дриада и танцьорка Евридика.
Между впрочем , преди деня на свадбата един се опитва да я похити. Тя хуква да бяга , за да се спаси и тогава настъпва злията,която я ухапва.
цитирай
11. panazea - Ха ха , нали съм Панацея ,
15.05.2010 11:21
Орфей ми е чичо. Знам ги аз тези неща. И стринка Евридика как танцуваше! Лека като перце! А чичо свиреше и всички животни идваха при него да им говори. На една скала в Родопите обичаше да сяда и да свири. Аз на тази скала не смеех да пристъпя,щото е отвесна , а надолу пропаст. Поздрав!
цитирай
12. newlogic - 10. panazea
15.05.2010 11:22
Много благодаря за информацията! Аз когато бях малък много се интересувах от гръцка митология, инзънземни и най-различни неща. После за определено време ги оставих на страна, но сега мисля, че пак страстта по тях се възвръща.
Има нещо, което ме влече към тях. Може би защото съм родом от този край и сега искам да науча повече за него.
С радост ще прочета това, което ще напишеш. Предварително ти благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: newlogic
Категория: Тя и той
Прочетен: 785540
Постинги: 181
Коментари: 1188
Гласове: 1312
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930